تحلیل رفتن ریشه دندان فرآیندی است که در طی زندگی تمام انسانها به کررات اتفاق می افتد. این رویداد جزوی از فرآیند لق شدگی دندانهای شیری و رشد دندانهای طبیعی است و امری عادی در سنین کودکی محسوب می شود. اما همین رویداد طبیعی در دوران کودکی انسانها، می تواند رویدادی مشکل ساز در دوران بزرگسالی آنها باشد. تحلیل ریشه دندان؛ در واقع فرآیندی است که در دوران بزرگسالی، می تواند به بی دندانی کامل فرد منتهی گردد.
برای مشاهده لیست قیمت مرکز تخصصی ایمپلنت در رشت کلیک کنید : قیمت ایمپلنت
تحلیل رفتگی ریشه دندان چگونه رخ می دهد؟
تحلیل رفتگی ریشه دندان؛ رویدادی است که در سنین کودکی و در طول فرآیند رشد دندانهای دائمی همواره در حال رخ دادن است. در این حالت، زمانی که موعد افتادن دندان شیری و رشد دندان دائمی فرا می رسد، سلولهای بدن انسان، پس از شکل گیری ریشه دندانهای دائمی، به از بین بردن ریشه دندان شیری مشغول می شوند تا فضا برای رشد دندان دائمی در فرد فراهم گردد. به واسطه این از بین بردگی ریشه دندان شیری توسط بدن، دندان شیری ریشه خود و به تبع آن جایگاه خود را در فک از دست داده و به اصطلاح می افتد تا دندان دائمی جایگزین آن شود.
مطلب مفید: خونریزی لثه | از علل تا درمان خونریزی لثه
اما این فرایند در بزرگسالی، فرآیندی طبیعی نیست و معمولا به ندرت رخ می دهد. یکی از مهمترین عوامل تحلیل ریشه دندان در بزرگسالی، دریافت درمان ارتودنسی است. همچنین برخی از تغییرات بیولوژیک رخ داده در طول زندگی یک فرد نیز می تواند، عامل تحلیل رفتن ریشه دندان های دائمی باشد.
تحلیل ریشه در واقع فرآیندی است که در طی آن، ریشه های دندان بیمار با گذشت زمان کوتاه و کوتاهتر شده و در نتیجه جایگاه و ثبات خود را در استخوان فک از دست داده و باعث لق شدگی و در نهایت بی دندانی بیمار می گردد.
مطلب مفید: جراحی لثه: معرفی انواع جراحی لثه
عوامل بروز تحلیل رفتگی ریشه دندان
تحلیل رفتگی ریشه دندان، رویدادی است که در سنین بزرگسالی به طور معمول رخ نمی دهد، اما در شرایط وجود عواملی خاص؛ این مشکل را می توان در این سنین مشاهده نمود. از جمله مهمترین عوامل بروز این اختلال، عبارتست از:
- دریافت درمان ارتودنسی توسط بیمار بزرگسال
- وجود اختلال در تعادل متابولیسم کلسیم فسفات
- ابتلای بیمار به اختلال متاستاتیک
- تحلیل ریشه ناشی از رشد نادرست دندانهای مجاور
- وارد شدن ضربه دندان و یا بروز التهابات ناشی از ضربات وارد شده به دندانها
- شکل ریشه دندان
- عوامل ژنتیکی
- مصرف مواد مخدر
- کم کاری تیروئید
- آسم
- ابتلای بیمار به بیماری پوکی استخوان
- وجود عاداتی همچون دندان قروچه، ناخن جویدن، برون زبانی و…
- درمانهای صورت گرفته اندو روی دندان بیمار
- مشکلات سیستمیک
- افزایش سن
مطلب مفید: ایمپلنت دیجیتال
درمان ارتودنسی چگونه می تواند عامل تحلیل رفتن ریشه گردد؟
برای درک بهتر چگونگی تحلیل رفتن ریشه در طی درمان ارتودنسی، ابتدا باید بدانید که ارتودنسی دقیقا چه فرآیندی را در فرد پیگیری می کند.
در طی درمان ارتودنسی، براکت های کار شده روی دندانها، به دندانها فشار آورده تا، آنها در جای درست و مناسب خود قرار بگیرند. در طی این فشار، نوعی آنزیم در ناحیه ریشه دندانها ترشح می شود، که ترشح آن عامل بروز نوعی التهاب می گردد. این التهاب بافت اطراف ریشه باعث می شود؛ که بخشی از ریشه نرم شده و بخش دیگر آن سفت و استخوانی گردد.
در طی این فرآیند، بخش نرم و منعطف شده به واسطه نیروهای وارد شده بر اثر وجود براکت ها؛ دندانها را جابجا کرده و در مکان مناسب خود قرار می دهد. در طی رخ دادن این فرآیند و نرم شدگی بخشی از ریشه دندان، مقداری تحلیل رفتگی و خوردگی در ناحیه ریشه دندان رخ می دهد. این فرآیند در واقع فرآیندی کاملا طبیعی بوده و در تمام درمانهای ارتودنسی با شدت و ضعف رخ خواهد داد. در واقع تا زمانی که این فرآیند رخ ندهد، دندانها امکان قرار گیری در مکان صحیح خود را پیدا نخواهند کرد.
اما در صورتی که در طی درمان ارتودنسی، سرعت جابجایی دندانها بالا باشد و یا نیروی وارد شده بر دندانها از سمت براکت ها مناسب نبوده و بیش از حد تحمل دندانها باشد نرم شدگی و تحلیل ریشه، جهت حرکت دندانها در مکان مناسب خود، بیشتر شده و در نتیجه تحلیل رفتگی ریشه دندان در طی این درمان شدیدتر خواهد شد.
درمان تحلیل رفتن ریشه دندان
از آنجایی که عارضه تحلیل رفتگی ریشه دندان، عارضه ای معمولا بی علامت و نشانه می باشد، در واقع تنها راه درمان برای چنین مشکلی، پیشگیری از بروز آن است.
بدین منظور بهتر است بیمارانی که درمان ارتودنسی را دریافت کرده و یا دچار مشکلاتی هستند که می تواند، عاملی برای بروز این اختلال محسوب می شود، با مراجعه مداوم به دندانپزشک و داشتن برنامه چکاپ های منظم حداقل 6 ماهه و تهیه عکس رادیوگرافی، همواره سلامت ریشه دندان خود را از سوی دندان پزشک مورد بررسی قرار دهند.
اما در صورتی که تحلیل رفتگی ریشه دندان، بیش از اندازه شدید شده باشد و بیمار به موقع برای پیشگیری و درمان آن اقدام نکند، متاسفانه می تواند منجر به بی دندانی در بیمار گردد. در صورت بروز این نوع از بی دندانی معمولا استفاده از بریج های دندانی، ایمپلنت های دندانی و سایر روشهای حل مشکل بی دندانی، از سوی دندانپزشک به بیمار پیشنهاد می گردد.
معرفی مرکز تخصصی ایمپلنت رشت :
مرکز تخصصی ایمپلنت رشت به مدیریت دکتر آرش غفوری، متخصص جراحی لثه و ایمپلنت در رشت افتخار دارد از سال 1394 تا کنون به افراد زیادی در زمینه جایگزینی دندان های خارج شده با استفاده از ایمپلنت دندانی کمک کند.
مهارت و احساس مسئولیت تیم مرکز تخصصی ایمپلنت رشت در کنار استفاده از محصولات و برند های شناخته شده معتبر دنیا، این مرکز را به یکی از مراکز مورد اعتماد در بین بیماران تبدیل کرده است و تمام تلاش تیم درمانی ما فراهم آوردن محیطی آرام و با نشاط است تا تجربه تازه از درمان های دندانپزشکی و ایمپلنت را برای شما خلق کنند.
سلام اقای دکتر وقتتون بخیر
درمان لثه که رفته پایین و ریشه دندونا زده بیرون به چه صورته؟؟
با سلام
به این حالت تحلیل لثه گفته میشود که میتواند نشانه ای از بیماری لثه باشد، یا اینکه به دلیل تروما که حین مسواک زدن وارد کردید باشد. درمان تحلیل لثه بستگی به علت بوجود آمدن آن دارد. در صورتیکه دندان شما حساس شده باشد یا مشکل زیبایی به وجود آورده باشد یا اینکه تحلیلتان همچنان ادامه پیدا کندو پیشرونده باشد نیاز به مداخله جراحی لثه دارد.