دندان می تواند دچار پوسیدگی شود،که این حالت باعث ایجاد سوراخ هایی روی دندان، آبسه و ورم کردن دندان یا حتی از دست دادن دندان می شود. پوسیدگی ها ناشی از فعالیت نوعی خاص از باکتری های موجود درپلاک ها هستند. در این مطلب مراحل پوسیدگی دندان را بررسی خواهیم کرد.
قندهای باقی مانده از غذاها توسط باکتری های موجود در پلاک ها به اسید تبدیل می شوند. در صورت تجمع زیاد پلاک ها روی دندان ، به مرور زمان اسیدها می توانند به دندان ها آسیب برسانند.
رعایت بهداشت دهان و دندان قسمت مهمی از اقدامات در جلوگیری از پوسیدگی دندان است.
پوسیدگی دندان در چند مرحله اتفاق می افتد. در ادامه مراحل پوسیدگی را بررسی می کنیم، در مورد نحوه درمان پوسیدگی دندان صحبت خواهیم کرد و نکاتی در مورد چگونگی جلوگیری از وقوع پوسیدگی ارائه می دهیم.
مراحل پوسیدگی دندان
در فرایند پوسیدگی دندان پلاک ها نقش مهمی دارند. پلاک یک نوار چسبناک و بی رنگ است که تشکیل شده از باکتری ها ، ذرات باقی مانده غذا و بزاق که روی سطح دندان ها را می پوشاند.
رعایت نکردن بهداشت و نظافت دندان ها، باعث تجمع پلاک روی سطح دندان می شود که به مرور زمان سخت شده و رسوب ها (تارتار) بوجود می آورند که این رسوب ها می توانند عامل موثر در محافظت از باکتری ها باشند و به سختی می توان آنها را از بین برد.
پوسیدگی ها معمولا در 5 مرحله اتفاق میوفتند که در ادامه هر کدام از مراحل را بررسی می کنیم:
مرحله 1. از دست دادن مواد معدنی اولیه
لایه خارجی دندان از یک بافت سخت به نام مینا تشکیل شده است که سخت ترین نوع بافت در بدن می باشد و بیشتر ساختار آن مواد معدنی است. با وجود سخت بودن بافت مینای دندان وقتی اسید ها توسط باکتری های موجود در پلاک ها تشکیل می شوند، مینای دندان شروع به از دست دادن مواد معدنی خود می کند.
با از دست دادن مواد معدنی موجود در مینای دندان، امکان دارد روی قسمتی از دندان لکه ی سفید ایجاد شود که از نشانه های اولیه ی پوسیدگی دندان است.
مرحله 2. پوسیدگی مینای دندان
اگر روند پوسیدگی دندان ادامه پیدا کند، با پیشرفت پوسیدگی مقدار بیشتری از مینای دندان از بین می رود و لکه ی سفید روی دندان تیره تر و قهوه ای تر به نظر می رسد.
با کاهش و از بین رفتن مینای دندان، سوراخ های کوچکی در دندان که به آن حفره یا پوسیدگی می گویند ایجاد می شود که این سوراخ ها باید توسط دندانپزشک پر شوند.
مرحله 3. پوسیدگی عاج دندان
به بافتی که زیر لایه ی مینا قرار دارد عاج می گویند. این قسمت از دندان نسبت به مینای دندان حالت نرم تری دارد به همین دلیل عاج دندان در برابر اسید ها آسیب پذیر تر و حساس تر هستند و پوسیدگی دندان در این قسمت با سرعت بیشتری پیشرفت می کند.
عاج دندان به رشته های عصبی دندان متصل است به همین دلیل وقتی پوسیدگی به قسمت عاج می رسد، درد و حساسیت بیشتری احساس می شود به ویژه هنگام خوردن غذا و نوشیدنی های گرم و سرد.
مرحله 4. آسیب مغز دندان(پالپ)
مغز دندان (پالپ) لایه ی عمیق دندان است. در این قسمت اعصاب و عروق خونی جریان دارند که به سلامت دندان کمک می کنند. عصب های موجود در قسمت پالپ باعث می شوند که درد و ناراحتی در دندان حس شود.
پوسیدگی در این قسمت باعث تحریک و تورم مغز دندان (پالپ) می شود. این تورم و التهاب باعث می شود بافت های اطراف دندان بر روی عصب ها فشار وارد کنند و منجر به درد شدید شوند.
مرحله 5. آبسه
هرچه پوسیدگی دندان در قسمت پالپ پیشرفت کند، منجر به حمله ی بیشتر باکتری ها و ایجاد عفونت میشود. با افزایش التهاب و تورم دندان فضایی پر از چرک و عفونت در قسمت پایین دندان ایجاد می شود که به آن آبسه می گویند.
آبسه دندان ممکن است باعث درد شدیدی تا قسمت استخوان فک شود. همچنین آبسه می تواند باعث تورم لثه و صورت و فک، تب و تورم غدد لنفاوی درگردن شود.
در صورت بوجود آمدن آبسه باید سریع درمان شود، چون ممکن است عفونت به استخوان های فک و همچنین سایر قسمت های سر و گردن پیشرفت کند. احتمال دارد در بعضی از موارد، تنها راه درمان آبسه کشیدن دندان آسیب دیده باشد.
شما می توانید برای جراحی لثه به مرکز تخصصی ایمپلنت رشت به مدیریت دکتر آرش غفوری مراجعه نمایید. ما در مرکز تخصصی ایمپلنت در رشت به صورت تخصصی بر روی ایمپلنت دندان و جراحی لثه تمرکز کرده ایم و تضمین می دهیم که بهترین نتیجه را در زمینه ایمپلنت دندانی و جراحی لثه برای شما به ارمغان بیاوریم.