ایمپلنت دندان روشی برای جایگزینی دندان های از دست رفته میباشد. در این روش یک پایه فلزی از جنس تیتانیوم و سازگار با بدن در استخوان فک کاشته میشود و سپس تاج دندان روی آن قرار میگیرد. با این حال ممکن است برخی از افراد در مورد ایمپلنت دندان سوالات و نگرانی هایی داشته باشند. دراین مقاله به سوالات رایج ایمپلنت دندان پاسخ میدهیم.
این مقاله همواره آپدیت خواهد شد و هر بار به سوالات بیشتری به صورت تصویری توسط متخصص ایمپلنت دکتر آرش غفوری پاسخ داده میشود.
سوالات رایج ایمپلنت دندان
( قسمت اول : ایمپلنت چیست ؟ )
ایمپلنت یک پیچه که از جنس تیتانیوم ساخته میشه و در داخل استخوان فک کار گذاشته میشه کار این پیچ اینه که جای ریشه دندونی که قبلاً از دست رفته رو برای ما پر بکنه حالا این پیچ یا این ریشهای که ما برای شما تعبیه میکنیم میتونه میتونه که تاج یک دندون یا چند تا دندون رو برای شما بر اساس اون بازسازی کنیم مزیت مهم ایمپلنت اینه که به دندونهای کناری آسیبی نمیرسونه و در داخل استخوان فک قرار میگیره و اون دندون متکی بر خود همون ریشه و اون تیتانیومی هست که در استخوان فک شما کار گذاشته میشه.
( قسمت دوم : دیابت )
یکی دیگر از سوالات رایج در مورد ایمپلنت دندان که پرسیده میشه اینه که آیا افرادی که دیابتیک هستن میتونن از ایمپلنت استفاده بکنن؟
برای کسانی که دچار بیماری مرض قند یا دیابت هستن اول باید مطمئن بشیم که کنترل قند خونشون مناسب هستش. کسایی که پیش دکترشون نمیرن یا قند خون خودشون رو ول کردن اصلا امکان کاشت ایمپلنت براشون نیست. برای این که مطمئن بشیم که دیابتشون کنترل شده هستش از یک آزمایش خون استفاده میکنیم که در واقع هموگلوبین A1c هستش این هموگلوبین A1c میزان قند خون هر فرد رو تو 8 الی 12 هفتهی اخیر نشون میده و با اون قند خون FBS یا لحظهای که باید ناشتا گرفته بشه متفاوته.
FBS لحظهای رو نشون میده اما هموگلوبین A1c مال 2 الی 3 ماه اخیر رو به ما نشون میده اگر هموگلوبین A1c نشون بده که دیابت کنترل شده است ما میتونیم که مثل افراد سالم براشون ایمپلنت بکنیم .
عدد مناسب برای هموگلوبین A1c که بتونیم که برای یه بیمار شروع بکنیم به جراحی و کاشت ایمپلنت زیر 7/5 هستش بالای 7 و نیم درصد اصلا توصیه نمیشه و حتما باید به پزشک خودشون مراجعه بکنن تا دیابت شون رو دوباره کنترل کنن و بعد برای ایمپلنت اقدام کنند.
( قسمت سوم : مراقبت از ایمپلنت دندان )
آیا ایمپلنت دندان نیاز به مراقبت داره ؟
خوشبختانه ایمپلنتهای دندانی رو مثل دندون باید نگه داشت یعنی همونطور که با مسواک و نخ دندون از دندونهای طبیعی خودتون مراقبت میکنید همین کار و باید در مورد ایمپلنتها هم انجام بدیم.
1.مسواک
2.نخ دندون
3.چکاپ 6 ماهه
این موارد چیزیه که به همه توصیه میکنیم و این باعث میشه که از سلامت ایمپلنت و بافتهای اطراف اون مطمئن بشیم.
البته در مورد کسایی که ایمپلنتهای زیادی در داخل دهانشون و به صورت پل دندانی قرار گرفتن معمولا از نخ دندون نمیشه استفاده کرد.
برای همین دندان پزشکان توصیه میکنند که از وسایل کمک بهداشتی استفاده بکنیم این وسایل عمدتا واترجت، اکسیجت یا همچین اسم هایی دارن .مکانیزم کارشون به این صورت هستش که آب رو با فشار به زیر بریج پمپاژ میکنن تا اون پلهای ایمپلنتی که براتون کار گذاشته شده و اون قسمت هایی که نمیتونیم تمیز بکنید و از نخ دندان استفاده بکنید با اون فشار آب تمیز بشه که به اونا میگن اکسیجت ، واتر جت و اسم های تجاری دیگهای که داره.
بنابراین به طور خلاصه خدمتتون بگم مراقبت از ایمپلنت مثل دندون عادی هستش و کارهای خیلی ویژهای نیاز نیست که انجام بدید. همون کارهای روتین بهداشت دهان و دندان مسواک و نخ دندان!
( قسمت چهارم : برای ایمپلنت به چه کسی مراجعه کنم؟ )
برای ایمپلنت به چه کسی مراجعه کنم ؟ خب اغلب همکارای دندانپزشک ما که جراح و دندون پزشک هم مینویسن روی تابلو مطبشون معمولا ایمپلنت دندان رو انجام میدن و معمولا دورههایی رو میگذرونن و اگر مهارت و تجربه کافی داشته باشن میتونن براتون ایمپلنتهای دندانی تون و قرار بدن.
متخصص جراحی فک و صورت هم هستن که میتونن ایمپلنت دندونی براتون قرار بدن ؛ همچنین متخصص جراحی لثه و متخصص ایمپلنت دندان هم هستن که ایمپلنتها رو انجام بدن .
این که پیش کدوم مراجعه بکنیم ؛ پیش هر 3 گروه میتونید مراجعه بکنید با خیال راحت مهم اون اخلاق کاری و اون تجربه و مهارتی هستش که دندانپزشکتون داره و این القاب ممکنه که زیادم توی نتیجه نهایی کار تاثیرگذار نباشه توصیه من اینه که قبل از اینکه دنداپزشکتون رو انتخاب کنید حتما از رزومش و مهارتش و اخلاقش اطمینان حاصل بکنید و به اصطلاح نزد بهترین متخصص ایمپلنت دندان تشریف ببرید.
( قسمت پنجم : میزان موفقیت ایمپلنت دندان )
خوشبختانه جراحی ایمپلنت امروزه بالای 95 درصد موفقیت آمیزه و معمولا توی فاز جراحی ما میتونیم که مطمئن باشیم که ایمپلنت با بدنتون یکی میشه. البته بعضی از سیستمها 98 و 99 درصد را هم گزارش کردن، اما چون این ها گزارشات شرکتی هستن به اونا استناد نمیکنم و با اطمینان میتونم خدمتتون بگم که بالای 95 درصد ایمپلنتهای که در داخل دهان کار گذاشته میشه با شرط اینکه بیماری سیستمیک در فرد وجود نداشته باشه و اگر فرد دیابت کنترل نشده ای نداشته باشه و از سیگار و قلیون استفاده نکنه بالای 95 درصد با بدنتون یکی میشه و موفقیت آمیزه.
( قسمت ششم : ایمپلنت فوری )
ایمپلنت فوری یا ایمپلنت یکروزه زمانی است که یک ریشه دندون رو ما بیایم خارج بکنیم و بلافاصله در همون لحظه بیایم در جای ریشه دندان خارج شده ایمپلنت بگزاریم .
به این روش ایمپلنت فوری گفته میشود. از نظر موفقیت میزان موفقیتش مثل ایمپلنتهای عادی هستش ، از نظر تکنیکی برای جراح سخت هستش این کار و احتیاج به مهارت بیشتری داره و از نظر این که بیمار چه حسی داره؟
خب طبیعتا برای بیمار چون 1 بار ناحیه بیحس میشه و همون لحظه ایمپلنت در داخل فک قرار داده میشه برای شما راحت تر هستش همچنین اون طول زمان که به دندون نهایی میرسیم برای بیمار کمتره . به همین دلیل هستش که کیتهای جراحی ایمپلنت فوری امروزه خیلی بیشتر و بیشتر دارن مورد استفاده قرار میگیرن چون همه دوست دارن که زودتر به دندونشون برسن و این امکان از طریق ایمپلنت فوری در رشت مهیا شده است.
( قسمت هفتم : سینوس لیفت دندان )
یکی دیگز از سوالات رایج ایمپلنت دندان این هستش که سینوس لیفت دندان چیه ؟
سینوس لیفت یکی از جراحی هایی هست که حین ایمپلنت دندان خیلی ممکنه که بشنویم. سینوس 2 تا فضای خالی هستش در فک بالای همه ما وجود داره و زیرش فضایی هست که ریشه و دندون ها قرار میگیرن.
در بعضی از افراد به صورت ژنتیکی یا برای کسایی که خیلی وقته دندونشون رو خارج کردن سینوس میاد پایین و باعث میشه که ارتفاع مناسبی برای کاشت 2 تا یا چند تا ایمپلنت ما نداشته باشیم و با کاهش ارتفاع ما نمیتونیم که ایمپلنت رو در داخل سینوس قرار بدیم چون باعث ایجاد عفونت در داخل سینوس میشه .
بنا براین کاری که میکنیم اینه که با تکنیک هایی که داریم ( سینوس لیفت کلوز ، سینوس لیفت اوپن ) هستش و تکنیک های مختلفی که بعدا در موردش صحبت میکنیم میایم و این غشا سینوس رو میزنیم کنار و زیر این غشا پیوند انجام میدیم و اون موقع هستش که میایم در واقع ایمپلنت ها رو یا همزمان یا 6 ماه بعد از اینکه سینوس لیفت انجام دادیم در فک قرار میدیم.
سینوس لیفت جزو جراحیهای پیشرفته ایمپلنت هستش با این حال جای نگرانی نداره و درد زیادی رو به شما تحمیل نمیکنه ، یعنی اصولا دردی اصلا نداره و بعد از جراحی باید یه خورده مراقبت کنید ازش.
اما در نهایت اینه که یکی از جراحیهای مطمئن و ایمن در عالم دندان پزشکی هستش که به صورت روتین داره انجام میشه و اگر دندونپزشک و جراحتون بهتون گفت که نیاز به جراحی سینوس لیفت دارید زیاد جای نگرانی نیست و بدونین که خیلی از افراد این اتفاق براشون میفته و درصد موفقیت و درد ناحیه هیچ تغییری با حالت عادی پیدا نمیکنه.
( قسمت هشتم : طول عمر ایمپلنت دندان )
یکی از سوالات رایج ایمپلنت دندان که خیلی پرسیده میشه در مورد طول عمر ایمپلنت دندان هستش بعضی از دوستان میگن 10 سال عمر میکنه بعضیا میگن 15 سال بعضیا میگن 20 سال بعضیا میگن 25 سال بعضی ها میگن تا آخر عمر کار میکنه و نظرات مختلفی رو حتما شنیدید و حتما هم این سوال براتون پیش اومده که چرا این اعداد متفاوته ؟
ببینید از لحظه ای که ایمپلنت در داخل استخوان فک کار گذاشته میشه تا اون کاملا با فک جوش بخوره 3، 4 یا 6 ماه اولیه باید به ثبات برسه و با بدن یکی بشه عملا یه ایمپلنت دیگه تو فازی هستش که تا آخر عمر براتون کار میکنه و عملا با بدن و استخوان فک یکی شده .
اما هر عاملی که باعث بشه که این اتصال به هم بریزه ممکنه که طول عمر ایمپلنت رو کم بکنه . مهمترین عاملی که میتونه این اتصال استخوان فک با ایمپلنت رو از بین ببره میکروبها هستن.
میکروبها داخل دهان همه وجود دارن و به حالت پلانکتون آزاد هستن. اگر اجازه بدین که میکروبها رسوب بکنن تشکیل یه ماتریکس بسیار چسبنده میدن به نام پلاک که برای دندون و ایمپلنت مضر هستن.
بنابراین باید این پلاکها رو بردارید این کار فقط و فقط با مسواک و نخ دندان انجام میشه و هیچ راه دیگه ای نداره. بنابراین اگر از من کسی بپرسه که طول عمر ایمپلنتی که شما میذارین چقدره من بهشون میگم من نمیدونم!!! چون من نمیدونم که چجوری از مسواک و از نخ دندان استفاده میکنید.
اگر هر روز مسواک بزنید و از نخ دندان استفاده بکنید و هر 6 ماه برای چکاپ به مطب مراجعه کنید تا من چک بکنم که وضعیت بهداشت اونطور که من میخوام میخوام رعایت میشه اون موقع هستش که میتونیم بگیم که ایمپلنت واقعا تا آخر عمر میتونه براتون کار بکنه.
اما اگه کسی مسواک نزنه، از نخ دندون استفاده نکنه و برای چکاپ منظم پیشه دندان پزشکش نره همونطور که دندون سالم دچار مشکل میشه و ممکنه از بین بره ایمپلنت دندان هم ممکنه آسیب ببینه و دچار عفونت بشه و در نهایت از بین بره پس جواب این سوال میتونه تا آخر عمر باشه اما با شرط و شروطی که گفتیم.
( قسمت نهم : مزیت ایمپلنت دندان )
یکی دیگر از سوالات رایج ایمپلنت دندان این هستش که مزیت ایمپلنت های دندانی واقعا چیه؟
در پاسخ به این سوال باید بگیم که مزیت اصلی ایمپلنت دندان برای کسی که یک یا چند دندان رو از دست داده اینه که دیگه نیاز نیست که دندونهای مجاور تراش بخوره و آسیب ببینن تا جای خالی دندان با بریج دندانی پر بشه.
ایمپلنت دندان بدون این که به دندونهای کناری آسیب برسونه میتونه برای این افراد دندون هاشون را بازسازی بکنه.
برای بیمارانی که کاملا بی دندان هستند ایمپلنت ها پایه های مستحکمی رو میتونن ایجاد بکنن که روی این تکیه گاه ها دست دندون جدید یا دندون های جدیدی قرار بگیره که حالا به صورت متحرک یا ثابت باعث میشه که قدرت جویدن ، زیبایی و اعتماد به نفس به بیمار برگرده.
معجزه ایمپلنت اینه که بیمارانی که از بی دندانی کامل رنج میبرن رو میتونه دوباره به مرحله جویدن، دوباره به جامعه و دوباره به جمع خانوادگی برگردونه و این از مزیت ایمپلنت دندانی هستش.
( قسمت دهم : شباهت ایمپلنت دندان با دندان طبیعی )
آیا ایمپلنت دندانی دقیقا شبیه دندانی هستش که از بین رفته؟
قبل از اینکه ایمپلنت دندانی رو انتخاب کنید باید توقعتون از درمان رو یه کم بیارین پایین و واقعی تر به درمان نگاه بکنید. تمام تلاش ما اینه که 1 پایه در داخل استخوان فک کار گذاشته بشه و یه روکشی به شما داده بشه که بسیار شبیه به دندونی باشه که از بین رفته.
اما این تشابه تقریبا غیر ممکنه که ایمپلنت دندان با دندان طبیعی که خداوند به شما داده همسان و یکی باشه. اگه بخوام بگم بیشتر از 80 تا 85 درصد ایمپلنت دندانی میتونه شبیه دندون خودتون بشه و براتون مثل اون کار بکنه اما این که فکر کنید که 1 دندون که خدادادی و طبیعت خلقش کرده با تمام اون جزئیات و زیبایی ها رو به دست انسان میشه دوباره بازسازی کرد این یه مقداری توقع بیجاست.
در مورد این سوال رایج ایمپلنت دندان باید بهتون بگم که توقعتون رو یه خورده با واقعیت تنظیم بکنید. معمولا نمره ای که اگه به دندون طبیعی بدیم 20 هستش، معمولا نمره 16، 17 ، و یا 18 میشه به ایمپلنت دندانی از نظر زیبایی و کارایی داده بشه.
تلفن تماس : 01332134040 و 09303012500