فهرست محتوا مقاله :
ممکن است خیلی از افراد تجربه ی داشتن ارتودنسی دندان ها را داشته باشند و برای اصلاح نامرتبی و بی نظمی دندان ها از ارتودنسی استفاده کرده باشند. این روش درمان می تواند به بهبود ظاهر و زیبایی لبخند فرد کمک کند و همچنین می تواند منجربه بهتر شدن عملکردهای دهان شود. معمولا در طول مدت درمان فرد دارای محدودیت رژیم غذایی و برخی از فعالیت ها می باشد، به همین دلیل است که افراد معمولا دوست دارند زودتر بریس های ارتودنسی خود را بردارند. موردی که ممکن است برای خیلی ها که ارتودنسی انجام داده اند پیش بیاید برگشت دوباره دندان ها به حالت اول و انجام دوباره ی ارتودنسی است. برای اینکه بدانید چه مواردی در برگشت مجدد ارتودنسی نقش موثر دارند می توانید به ادامه ی این مطلب نگاهی بیاندازید.
ممکن است حتی بعد از اینکه دندانپزشک درمان ارتودنسی دندان را کامل اعلام کرد، دندان ها هنوز در موقعیتی باشند که به حالت اصلی خود برگردند. در بیشتر موارد، برگشت دندان ها به دلیل عدم استفاده درست از نگهدارنده هایی است که دندانپزشک استفاده از آنها را به بیمار توصیه کرده است. نگهدارنده های متحرک یا ثابتی وجود دارد که پزشک بعد از کامل شدن درمان اولیه برای بیمار تجویز می کند. قرار دادن نگهدارندههای سیمی دائمی کوچک (چسبنده) در داخل دندانهای جلو یکی از راههای خوبی است که با استفاده از آنها دیگر مجبور نیستید سالها از نگهدارندههای پلاستیکی متحرک خود در شب استفاده کنید. نگهدارندههای دائمی تضمین کننده این هستند که دندانها در طی یک مدت طولانی در موقعیت مناسب خود قرار می گیرند البته در هر صورت نیاز به نگهداری منظم دارند و نباید به عنوان تضمین قطعی و 100٪ برای تراز نگه داشتن دندان در نظر گرفته شوند.
همچنین ممکن است دندانپزشک به بیمار خود توصیه کند که ویزیت های مشخص شده و برنامه ریزی شده ی خود را پی گیری کند. معمولا در ماه های دوم، ششم و هجدهم بعد از برداشتن بریس های ارتودنسی دندان مورد بررسی و معاینه قرار می گیرند.
بعضی از بیماران بعد از مشاهده ی جابجایی دندان های خود بعد از درمان ممکن است از اصلاح دندان هایشان نا امید شوند اما بهتر است بدانید که اصلاح فک و تراز شدن دندان ها یک شبه اتفاق نمی افتد. بسته به شدت ناهماهنگی، ممکن است چند سال طول بکشد تا درمان کامل شود.
دلایل احتمالی موثر در برگشت ارتودنسی دندان را بررسی می کنیم:
درمان ناقص ارتودنسی دندان
اولین چیزی که می تواند در بیشتر موارد علت برگشت ارتودنسی باشد، عدم تکمیل درمان ارتودنسی است. ممکن است بعضی از بیماران به دلایل مختلفی مثل عدم ناتوانی در پرداخت هزینه ها یا عدم تحمل درد و موارد دیگر بخواهند درمان خود را متوقف کنند. یک درمانی که هنوز کامل نشده است نمی تواند نتیجه ی رضایتمندی ارائه دهد.
اشتباه در محاسبه مال اکلوژن دندان ها
قرار گرفتن صحیح دندان ها روی هم و هم ترازی آنها را در دندانپزشکی اکلوژن می گویند و در مقابل اگر دندان ها روی هم تراز نباشند و به خوبی روی هم قرار نگیرند، می گویند دندان های فرد مال اکلوژن است. مال اکلوژن دندان با بریس های ارتودنسی قابل اصلاح است. در هر صورت ممکن است در محاسبات اشتباه رخ دهد و عامل اصلی که باعث ایجاد مال اکلوژن دندان ها شده است از بین نرود.
عدم رعایت ویزیت های تعیین شده و دستورالعمل های پزشک
برای اینکه درمان ارتودنسی نتیجه مطلوبی ارائه دهد بیمار باید به رعایت دستورالعمل های پزشک خود متعهد باشد. در طول درمان ممکن است تغییراتی در دندانها یا لثهها ایجاد شود که بر نتیجه ی ارتودنسی تاثیر منفی بگذارد. بنابراین این موضوع خیلی مهم است که ویزیت های برنامه ریزی شده ی خود را پی گیری کنید تا پزشک بتواند دندان ها را مورد معاینه و بررسی قرار دهد و از احتمال برگشت دندان ها به حالت اولیه جلوگیری کند.
البته برخی از بیماران هستند که دستورالعمل های توصیه شده را رعایت نمی کنند. از بی توجهی به ویزیت ها و خوردن غذاهای ممنوعه گرفته تا بهداشت نامناسب دهان. این یک موضوع کاملا مشخص است که برای به دست آوردن بهترین نتیجه، بایدها و نبایدهای ارتودنسی را باید به درستی رعایت کنید.
دندان عقل
دندان عقل ممکن است سایر دندان ها و زیبایی آنها دردساز شود به همین دلیل بعد از رویش آن بهتر است به یک دندانپزشک برای بررسی وضعیت آن مراجعه کنید. اگر دهان فضای کافی برای رویش دندانهای عقل نداشته باشد، ممکن است در طولانی مدت روی تراز بودن دندانهای دیگر تأثیر بگذارد.
البته لازم نیست همه ی افراد دندان عقل خود را بکشند یا ممکن است اصلا تغییر محسوسی در وضعیت دندان خود تجربه نکند، اما بهتر است زودتر با متخصص ارتودنسی خود مشورت کند تا در هنگام رشد از بروز هرگونه عارضهای جلوگیری کند.
ضربه و از دست دادن دندان و ارتودنسی دندان ها
ممکن است دندان خود را در اثر تصادف یا پوسیدگی، عفونت، شکستگی یا بیماری لثه از دست بدهید. جای خالی این دندان منجر به حرکت دندانهای اطراف به سمت فضای خالی خواهد شد. همچنین، هرگونه ضربه به دندانهای جلویی شما میتواند تأثیر قابل توجهی در ظاهر دندان و لبخند داشته باشد.
وجود عادات بد
عادت های نامناسبی مثل دندان قروچه، مکیدن آب نبات، خوردن غذای چسبناک یا سفت، سیگار کشیدن، و عدم توجه به معاینات دندانپزشکی می توانند دارای اثرات منفی بر درمان ارتودنسی شما داشته باشند.
عدم توجه به سلامت دهان و دندان می تواند روی هماهنگی دندان ها تأثیر بگذارد چون مشکلاتی مثل مشکلات لثه باعث فرسایش مینای دندان و حتی از دست دادن دندان می شود. برای داشتن دندان های صاف و یکدست، بهتر است این عادت های نامناسب را ترک کنید.
بهداشت ضعیف دهان و دندان/ بیماری لثه
اگر بعد از برداشتن بریس از دندان خود مراقبت های کافی و لازم را انجام نداده باشید، احتمالاً شاهد ورود صدمات زیادی به دندان و لثه خود خواهید شد. سلامت ضعیف دهان و دندان میتواند به سرعت در تغییر موقعیت مکانی دندان ها موثر باشد. مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و شستشو با دهانشویه همه به بهبود سلامت دندان و لثه کمک میکنند. محدود کردن استفاده از قند و شکر، به ویژه در نوشیدنیها و میان وعدهها، خطر پوسیدگی دندان را کاهش میدهد. همچنین باید هر 6 تا 12 ماه یکبار برای معاینه، تمیز کردن حرفهای دندانها (جرمگیری) و هرگونه نگهداری معمول دندان، به دندانپزشک عمومی خود مراجعه کنید.
حالا می خواهیم بدانیم اگر بعد از برداشتن بریس ها با تغییر نظم دندان مواجه شدیم چه کار کنیم؟
- با متخصص ارتودنسی خود صحبت کنید.
- از پزشک خود بخواهید وضعیت شما را در اسرع وقت بررسی کند. هرچه زودتر بررسی کنید، مشکل زودتر حل می شود.
- بر وضعیت خود آگاه باشید. ممکن است با وجود نگهدارنده ها متوجه جابجایی جزئی دندان ها شوید و نیاز به اقدامات احتیاطی بیشتر و نگهدارنده های جدید داشته باشید.
- اگر برگشت دندان ها کاملا قابل توجه است، مراجعه به مطب ارتودنسی بهترین راه برای درمان مجدد است. متخصص ارتودنسی بهترین روش درمانی را که شما را به نتیجه ی مطلبوب می رساند پیشنهاد می دهد.
برای رسیدن به لبخند ایده آل خود ممکن است به زمان نیاز داشته باشید. در هر صورت اگر توصیه های متخصص دندانپزشکی خود را رعایت کنید، به نتیجه ی دلخواه خود خواهید رسید. بنابراین در صورت مواجه با برگشت ارتودنسی بهتر است در اسرع وقت به متخصص خود یا بهترین دندانپزشک شهر خود مراجعه کنید تا بتوانید قبل از پیشرفت هر گونه مشکل آن را اصلاح کنید.
مرکز تخصصی ایمپلنت دندان و جراحی لثه دکتر آرش غفوری در رشت خدمات تخصصی در زمینه ایمپلنت و درمان بیماری های لثه ارائه می دهد اما می تواند مشاور و راهنمای خوبی در طیف وسیعی از مشکلات دندانپزشکی برای مراجعین خود باشد و مناسب ترین راهکار را برای برطرف کردن مشکلات دندانپزشکی ارائه می دهد.
دیدگاهتان را بنویسید