همانطور که می دانیم عملکرد ایمپلنت های دندانی که جایگزین دندان های از دست رفته می شوند شبیه دندان های طبیعی می باشد. بنابراین ایمپلنت های دندان هم می توانند مانند دندان های طبیعی دچار عفونت شوند و درنهایت علائم عفونت ایمپلنت دندان را ببینین. ایمپلنت های دندانی در صورت آلوده شدن و بی توجهی یا عدم مراقبت منظم توسط یک متخصص دندانپزشکی دچار عفونت و بیماری می شوند. دکتر آرش غفوری متخصص ایمپلنت دندان و جراح لثه بعد از سالها تجربه موفقیت آمیز در زمینه ی ایمپلنت دندان بیماران خود را از وجود خطرات احتمالی عفونت ایمپلنت دندان آگاه می کند. دکتر آرش غفوری بهترین متخصص ایمپلنت دندان در رشت و استان گیلان تمام آنچه شما باید در این مورد بدانید و رعایت کنید را در این مقاله برای شما روشن و واضح بیان میکند. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
می خواهیم بدانیم عفونت ایمپلنت دندان چیست و عامل بوجود آورنده آن چه چیزهایی هستند؟
عفونت اطراف ایمپلنت دندان نوعی بیماری لثه است که به نام پری ایمپلنتیت شناخته می شود. این عفونت میتواند نتیجه ی مصرف تنباکو، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، دیابت، سیستم ایمنی ضعیف، ناهنجاری های بایت دندان، عادات بد مثل دندان قروچه (براکسیسم)، یا واکنش آلرژیک به ایمپلنت باشد. در صورت عدم درمان این روند، رشد استخوان متوقف می شود و در نهایت منجر به از دست دادن ایمپلنت دندان می شود.
علائم ایمپلنت دندان عفونتی شبیه به بیماری لثه می باشد :
- شل شدن ایمپلنت دندان
- تورم و قرمز شدن لثه های اطراف ایمپلنت
- طعم بد دهان
- بوی بد دهان
- درد ضربان دار
- درد خفیف در هنگام تماس با هر چیزی
- چرک و عفونت
- مشکل در جویدن
- تب
- خونریزی اطراف ایمپلنت هنگام مسواک زدن
بیماری پری ایمپلنتیت می تواند مخرب و تهاجمی باشد. ایمپلنت آلوده می تواند منجر به بیماری سیستمیک شود که منجربه آسیب قلب و سایر اندام های بدن می شود. اگر در زمان مناسب درمان نشود، عفونت های باکتریایی در همان مراحل اول می توانند عواقب جدی داشته باشند و خیلی زود پیشرفت می کنند. در این حالت دندانپزشک متخصص ایمپلنت می تواند با معاینه بالینی و رادیوگرافی بیماری پری ایمپلنتیت را به راحتی تشخیص دهد. با توجه به شدت عفونت، ممکن است دهانشویه های خاصی تجویز شود یا مجموعه ای از روش های دیگر برای بازگرداندن ایمپلنت به مسیر سالم ارائه شود. گزینه های درمانی ممکن است شامل آنتی بیوتیک، جراحی، لیزر درمانی توسط ضدعفونی سطحی یا درمان ضد میکروبی باشد.
بعد از آشنا شدن با علائم عفونت ایمپلنت دندان حالا نوبت به شناخت راه های درمان این بیماری می رسد. در ادامه به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت:
اولین اقدامی که انجام می شود عکسبرداری با اشعه ایکس جهت تشخیص از بین رفتن استخوان است. در مرحله ی بعدی پروب پریودنتال انجام می شود. این روش می تواند مرحله ی پیشرفت عفونت را به طور دقیق مشخص کند. و در آخر دندانپزشک متخصص ایمپلنت دندان روش درمانی مناسب را پیشنهاد و تجویز می کند.
روش های درمانی ارائه شده برای عفونت ایمپلنت دندان به شرح زیر است:
پاکسازی مکانیکی
با استفاده از دستگاه اولتراسونیک فضای مخاطی کم عمق پاکسازی می شود. این فرآیند به عنوان دبریدمان زیر مخاطی( حذف بافت مرده) شناخته می شود. از امواج فرکانس بالا برای تمیز کردن قسمت های عفونتی اطراف ایمپلنت استفاده می شود.
اگر فضاهای مخاطی عمیق تر باشد، ممکن است برای پاکسازی از نخ دندان مکانیکی یا ابزارهای جرم گیری استفاده شود. در این حالت ابزارها باید عمیقتر وارد شوند. معمولا بعد از حذف بافت مرده و بیمار (دبریدمان) و جرم گیری نوبت اعمال آنتی سپتیک های موضعی (ضد عفونی کننده ها) بر روی بافت زنده می رسد. از این روش فقط برای تمیز کردن عمق کم استفاده می شود.
جراحی
از روش درمانی جراحی معمولاً زمانی استفاده می شود که ایمپلنت در یک مکان نامناسب کاشته شده است. برای دسترسی بهتر به قسمت عفونتی یک فلپ از لثه برش داده و بخش آلوده برداشته می شود. به این روش دبریدمان فلپ باز گفته می شود به این معنی که لثه برش داده می شود و بافت آلوده و عفونتی برداشته می شود.
برداشتن ایمپلنت
اگر موکوزیت (التهاب مخاط دهانی) اطراف ایمپلنت به پری ایمپلنتیت تبدیل شود و مقدار زیادی از استخوان از بین رفته باشد، ممکن است نیاز به برداشتن ایمپلنت باشد.
جمع بندی
اگر ایمپلنت دندان دچار عفونت شود نباید زمان را هدر داد و هیچ راه مقابله ای با آن وجود ندارد. بنابراین اگر متوجه هر یک از علائم عفونت ایمپلنت شدید، بلافاصله به دندانپزشک متخصص ایمپلنت خود مراجعه کنید. دکتر آرش غفوری در مرکز تخصصی ایمپلنت دندان و جراحی لثه در رشت به مراجعین و بیماران خود توصیه می کند که مراقبت از ایمپلنت در اسرع وقت بهترین راه برای جلوگیری از عفونت و نجات آن است.