درد لثه چیست؟
درد لثه یک مشکل آزاردهنده است که ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد. می تواند به دلیل ساده ای مثل مسواک زدن نامناسب و بیش از حد، داشتن زخم های سطحی، یا استفاده از پروتز ها، نگهدارنده ها یا بریس ها ایجاد شود. ممکن است درد لثه برای زنان ناشی از تغییرات هورمونی، حاملگی یا یائسگی باشد و یا در زمان قائدگی آن را تجربه کنند. در موارد دیگر، درد لثه ممکن است نشانه ی یک مشکل جدی تر در بهداشت دهان و دندان باشد مثل برفک، التهاب لثه یا پریودنتیت (بیماری لثه).
در این مقاله درمان های خانگی را برای متوقف کردن فوری درد لثه بررسی می کنیم. البته باید تفاوت بین زمانی را که می توانید با خیال راحت درد لثه خود را در خانه درمان کنید و زمانی که باید به دندانپزشک مراجعه کنید را بدانید.
چه چیزهایی برای تسکین درد لثه مفید است؟
اگر دچار درد لثه شدید، این درمان ها را در خانه امتحان کنید:
شستشو با آب نمک
یک فنجان آب گرم را با یک قاشق چایخوری نمک مخلوط کنید. سپس آب نمک گرم را در دهانتان قرقره کنید و خوب شستشو دهید و به بیرون تف کنید.
نمک از رشد باکتری در دهان جلوگیری می کند و باکتری های لثه را که ممکن است باعث تورم و التهاب لثه شوند کاهش می دهد. حداقل دو بار در روز دهان خود را با آب نمک گرم بشویید تا تورم کم شود.
استفاده از کمپرس
برای کاهش درد از کمپرس سرد یا گرم استفاده کنید.
برای کمپرس گرم
آب را تا دمای قابل تحمل گرم کنید (یعنی جوش نباشد). یک پارچه ی تمیز را در آب داغ خیس کنید، و سپس مقدار اضافی آب را خارج کنید. پارچه گرم و مرطوب را به آرامی روی صورت خود در نزدیکی قسمتی که درد لثه دارید (نه مستقیماً روی لثه) فشار دهید.
برای کمپرس سرد
یک بسته یخ را در یک پارچه ی تمیز بپیچید و روی صورتتان نگه دارید. می توانید از هر دو روش برای کاهش درد خود استفاده کنید، یا یکبار از کمپرس سرد و بار دیگر از گرم استفاده کنید تا زمانی که تورم و التهاب از بین برود.
داروی گیاهی
بعضی از گیاهان و ادویه جات خاصیت دارویی دارند و می توانند به درمان های خانگی برای التهاب و درد لثه کمک کنند. پودر میخک و اسپیلانتس هر دو گیاهان ضد درد (مسکن) هستند. این گیاهان به عنوان مسکن های دهان سالهای زیادی مورد استفاده قرار گرفته اند. زردچوبه یک گیاه پودری ضد التهاب است که می تواند مفید باشد. برای استفاده از این روش درمانی، پودر گیاه دلخواه را با کمی آب گرم مخلوط کنید تا به شکل خمیر شود. خمیر را مستقیماً روی لثه های خود بمالید تا درد کاهش یابد و سپس دهان خود را با آب بشویید. چند دفعه این عمل را انجام دهید.
اسپری دندانپزشکی خانگی
روغنهای مخصوص تسکین درد را در یک اسپری رقیق کنید. برای این درمان، از یک بطری اسپری کوچک تمیز استفاده کنید که هیچ محصول دیگری داخل آن نبوده است. بطری را با آب پر کنید و حدود پنج قطره روغن مخصوص را اضافه کنید و به لثه ها اسپری کنید. این روغن ها نباید به صورت مستقیم و بدون رقیق شدن روی لثه ها مالیده شوند همچنین قابل خوردن هم نیستند و باید دهانتان را با آب بشویید. روغن هایی مانند نعناع، پونه کوهی و میخک دارای خواص طبیعی برای تسکین درد، کاهش التهاب و افزایش گردش خون هستند.
کیسه های چای
یک کیسه چای تازه بردارید و آن را به مدت 5 دقیقه در آب جوش قرار دهید، مثل دم کردن چای. بعد از خنک شدن کیسه ی چای آن را حداقل به مدت 5 دقیقه مستقیماً روی لثه ها بمالید. چای سیاه و چای سبز یا حتی چای ترش یا چای حاوی گیاه ضد التهاب مثل زنجبیل و بابونه نمونه های رایج درمانی چای هستند.
ژل های بی حسی خوراکی
ژل های بی حسی خوراکی دارویی در بازار موجود است که حاوی ترکیبات طبیعی و مصنوعی هستند که به بی حسی و درمان درد لثه کمک می کنند. بعضی از این ژل ها شامل ترکیبات بی حس کننده ی گیاهی مثل میخک یا اسپیلانتس هستند.
داروهای مسکن بدون نسخه
مسکن های رایج ساده مثل آسپرین، استامینوفن (تیلنول) و ایبوپروفن و ادویل می توانند به تسکین درد لثه کمک کنند. اگر درد شدید دارید ممکن است روش های موضعی و گیاهی بالا موثر نباشند در این صورت می توانید از مسکن های بدون نسخه استفاده کنید. این مسکن ها را هم می توانید به تنهایی و هم به همراه درمان های گیاهی و خانگی دیگر استفاده کنید.
زمان مراجعه به پزشک
معمولا درد لثه یک رویداد جدا از درد دندان است که به راحتی قابل درمان یا تسکین است. در موارد خاص درد لثه می تواند نشانه ی وجود یک مشکل جدی تر دهان و دندان باشد. اگر درد لثه به همراه موارد زیر باشد باید به دندانپزشک یا جراح لثه مراجعه کنید:
- ادامه دار و شدید است
- در خوردن یا خوابیدن اختلال ایجاد می کند
- با علائم دیگری همراه است
درد لثه همچنین می تواند نشانه ی مشکلات دیگر دهانی باشد مثل:
- برفک که یک نوع عفونت قارچی دهانی است که ممکن است به همراه درد لثه باشد. در صورت وجود درد لثه و لایه ی زردرنگ درون دهان، گلو یا داخل گونه های خود، با پزشک خود مشورت کنید چون ممکن است برفک باشد.
- التهاب لثه این بیماری لثه باعث تورم و درد به همراه خونریزی است. اگر بیشتر از یک هفته دچار لثه های قرمز، متورم، خونریزی و زخم شده اید، به دندانپزشک یا جراح لثه مراجعه کنید.
- بیماری پریودنتال یا پریودنتیت. اگر التهاب لثه درمان نشود در نهایت باعث بیماری پریودنتال می شود. در صورت احساس درد و قرمز و متورم شدن لثه های خود در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. علائم بیماری پریودنتال: خونریزی لثه؛ پسروی و تحلیل لثه ها؛ از دست دادن دندان؛ و آبسه است.
اگر به جز درد لثه علائم دیگری ندارید، سعی کنید به صورت ملایم مسواک بزنید و نخ دندان بکشید. زنان توجه داشته باشند که اگر درد لثه در زمان های خاصی از ماه اتفاق می افتد مثلا در دوران بارداری یا یائسگی طبیعی است که این تغییرات هورمونی در ایجاد درد لثه نقش داشته باشند.
آیا شما از وضعیت و سلامتی لثه های خود با خبرید و به صورت دوره ای برای چک آپ نزد متخصص لثه ( پریودنتیست ) میروید؟ یا اینکه توجه خاصی ندارید و بعد از مواجه با مشکلات و صرف هزینه های بالاتر به فکر درمان می افتید؟
شما عزیزان میتوانید برای مشاوره و درمان به مرکز تخصصی جراحی لثه و ایمپلنت رشت و نزد متخصص ماهر و با تجربه دکتر آرش غفوری مراجعه و یا از طریق مشاوره آنلاین با ما در ارتباط باشید.