لق شدن دندان و افتادن دندان لق در سنین کودکی می تواند دلیلی برای جشن گرفتن باشد اما این اتفاق در سنین بلوغ و بزرگسالی قطعا دلیل خوشحالی نیست. گاز گرفتن و جویدن با دندانی که به طور کامل در جای خود محکم نباشد می تواند باعث ناراحتی و درد شود. هر دندانی که لق شود در معرض خطر کنده شدن و افتادن می باشد. اما بهتر است نگران نباشید معمولا می توان از وقوع چنین اتفاقی جلوگیری کرد، در صورتی که اقدامات لازم و سریع انجام شود.
علل لق شدن دندان
شایعترین دلیل لق شدن دندان و افتادن دندان لق، بیماری پریودنتال (بیماری لثه) است که یک عفونت باکتریایی است که لثه و یا بافتهای استخوانی اطراف دندان ها را درگیر می کند. این عفونت ناشی از پلاک های باکتریایی است که در صورت عدم رعایت بهداشت اصولی دهان و دندان ایجاد می شوند. به مرور زمان، بیماری پریودنتال باعث جدا شدن بافت لثه از دندان ها می شود زیرا تشکیل پلاک و رسوب افزایش می یابد و استخوان نگهدارنده ی دندان از بین می رود. با از بین رفتن استخوان بیشتر، دندان ها به تدریج لق می شوند و توانایی مقابله در برابر فشارهای عادی گاز گرفتن را ندارند. اگر بیماری پریودنتال شدید درمان نشود، دندان های لق شده در نهایت می افتند.
یکی دیگر از عوامل رایج در لق شدن دندان ها و افتادن دندان لق، عادت به فشردن یا ساییدن است که نیرو و فشار زیادی ایجاد می کند. این نیرو میتواند باعث کشیدگی بافت لثه شود که دندانها را به استخوان نگهدارنده متصل میکنند و در نهایت منجربه شل شدن دندان ها می شود. وجود این عادت های بد می تواند از دست دادن استخوان را تسریع کنند و همچنین باعث درد فک و سایش بیش از حد دندان شوند.
راهکارهای درمانی
همانطور که علل لق شدن دندان ها و افتادن دندان لق می تواند بیولوژیکی (بیماری) یا فیزیکی (نیروی بیش از حد) یا هر دو باشد روش های درمانی نیز همینطور هستند. ابتدا نگاهی به رویکرد بیولوژیکی می اندازیم.
در مرکز تخصصی ایمپلنت دندان و جراحی لثه دکتر آرش غفوری برای کنترل بیماری لثه، ابتدا دندانها از پلاک و رسوبات سخت (جرم) که در آن باکتریها رشد میکنند، کاملاً پاکسازی می شوند که شامل سطوح ریشه دندان در زیر خط لثه می شود. در همین ویزیت، تکنیک ها و محصولات موثر و مناسب بهداشت دهان و دندان برای استفاده در منزل به شما آموزش داده می شود. معمولا تمیز کردن عمیق و حرفه ای، همراه با بهبود بهداشت دهان و دندان، التهاب را کاهش می دهد و لثه ها را به اندازه ای بهبود می بخشد که باعث سفت شدن دندان ها در جای خود می شود.
رویکرد فیزیکی درمان شامل اصلاح فشارهایی است که به دندان ها وارد می شود. روش های مختلفی در این مورد وجود دارد. مثلا تنظیم اکلوزال (بایت) را می توان با تغییر شکل دقیق و مقدار کوچکی از مینای سطح دندان انجام داد. این کار نحوه ی تماس دندان های بالا و پایین با یکدیگر را تغییر می دهد و باعث کاهش فشار نامناسب می شود. در بعضی موارد تعویض پرکردگی های شکسته و ترمیم دندان های فرسوده برای متعادل کردن بایت دندان، حتی زمانی که دندان ها لق نیستند و افتادن دندان لق اتفاق نیفتاده، مورد نیاز است.
همچنین می توان فشار وارده بر دندان ها را با آتل زدن موقت یا دائمی آنها به یکدیگر کاهش داد تا هر گونه فشار گاز گرفتن بین گروه های دندانی به جای دندان های لق شده تقسیم شود. اسپلینت یک براکت فلزی بسیار کوچک است که به پشت یا بالای دندان ها متصل می شود.
میتوان در صورت نیاز از یک محافظ بایت سفارشی (که آتل اکلوزال نیز نامیده میشود) استفاده کرد. قرار دادن آن در هنگام شب یا در مواقع استرس می تواند دندان ها را از فشار زیاد محافظت کند. همچنین می تواند برای جلوگیری از سایش بیش از حد دندان و گاهی اوقات در تسکین درد فک مفید باشد. دندان های لق با هر دو روش بیولوژیکی و فیزیکی می توانند با موفقیت درمان شوند.
در مرکز تخصصی ایمپلنت دندان و جراحی لثه دکتر آرش غفوری برای تعیین روش مناسب درمان معاینه ی کامل انجام می شود. بنابراین اگر دچار لق شدگی دندان هستید و دچار افتادن دندان لق شوید، بهتر است هر چه زودتر این مشکل خود را برطرف کنید. احتمال اینکه دندان های طبیعی خود را حفظ کنید، بیشتر می شود.
دیدگاهتان را بنویسید