لق شدن دندان در کودکان یک اتفاق معمولی و عادی است ولی اگر دندان بزرگسال لق شود جای نگرانی وجود دارد. دندان زمانی لق میشود که پشتیبانی خود را از دست داده و کم کم از لثه و استخوان جدا می شود و یک لمس کوچک باعث حرکت دندان شود و خوردن یا جویدن باعث شدت شل شدن آن شوند.
ممکن است فردی در اواخر سالهای زندگی دندانش لق شود و علائم زیر را تجربه کند:
- خونریزی لثه
- تورم لثه
- قرمزی لثه
- تحلیل رفتن لثه
حتما باید با دندانپزشک خود در مورد لق شدن دندان صحبت کنید چون ممکن است این علائم نشان دهنده ی یک بیماری مزمن و زمینه ای باشد. دندانپزشک زمانی میتواند درمان مناسب ارائه دهد که علت آن را تشخیص دهد.
جراحی لثه در رشت | دکتر آرش غفوری متخصص جراحی لثه در رشت
دلایل لق شدن دندان در بزرگسالان
دندان در بزرگسالی بدون دلیل لق نمی شود. ممکن است هنگام مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن احساس کنید دندان شل شده است، یا ممکن است دندانپزشک در حین یک معاینه ی معمولی متوجه شلی دندان شود.
در بعضی موارد،دلیل لق شدن دندان بیماری پیشرفته لثه است. یعنی زمانی که عفونت باکتریایی به لثه، بافت و استخوان های اطراف دندان حمله می کند. بهداشت نامناسب دندان میتواند منجربه بیماری لثه شود. اگر به طور منظم مسواک نمی زنید یا نخ دندان نمی کشید، و توجهی به نظافت منظم دندان ندارید، در زیر لثه ها رسوب جمع می شود ولی اگر زود متوجه آن شوید میتوانید عفونت را از بین ببرید، التهاب را متوقف کنید و سلامت را به دندان ها برگردانید.
در صورت عدم درمان، بیماری لثه پیشرفت کرده و منجر به از بین رفتن استخوان میشود و دندان ها استخوانهای نگه دارنده ی مورد نیاز خود را از دست می دهند و لق میشوند. خونریزی,درد و قرمزی از علائم اولیه بیماری لثه هستند.
پزشک برای تشخیص بیماری لثه,رسوب های تشکیل شده در دهان را بررسی میکند و با استفاده از یک وسیله ی نمونه برداری دندان, عمق فضای بین دندان ها و لثه را اندازه گیری میکند که عمق طبیعی بین یک تا سه میلی متر است، اگر بیشتر باشد، می تواند نشان دهنده ی بیماری لثه باشد. ممکن است دندانپزشک برای بررسی استخوان های از بین رفته دستور استفاده از اشعه ایکس دندانپزشکی بدهد.
دلایل دیگر لق شدن دندان در بزرگسالان می تواند موارد زیر باشد:
دندان قروچه کردن(ساییدن دندان): فشردن دندان ها روی هم و دندان قروچه کردن به صورت ناخودآگاه و از روی عادت می تواند به دندان آسیب برساند و باعث درد در نواحی سر و صورت شود.
صدمه: ممکن است آسیبی که به دهان یا صورت نیز وارد می شود باعث شل شدن دندان شود و همینطور زمین خوردن یا وارد شدن ضربه یا فشار به صورت یا دهان باعث شل شدن دندان می شود.
درمان لق شدن دندان در بزرگسالان
پزشک زمانی که علت شل شدن دندان را تشخیص دهد درمان را شروع میکند. اگر فرد مبتلا به بیماری لثه باشد برای از بین بردن پلاکهای جمع شده زیر لثه و دندان ابتدا نیاز به پاکسازی دارد. جرمگیری و درمان ریشه از روش های پاکسازی هستند. و همچنین ممکن است برای کمک به از بین بردن هرگونه عفونت، آنتی بیوتیک مصرف کند. جرم گیری باعث از بین رفتن رسوب و باکتری ها می شود و در درمان ریشه برای اتصال مجدد دندان به لثه سطح ریشه ترمیم میشود.
با توجه به شدت بیماری لثه، ممکن است جراحی لثه انجام شود.
از جمله ی این جراحی ها عبارتند از :
جراحی فلپ. پزشک لثه را شکاف میدهد و بافت لثه را به عقب می کشد.جرم گیری و درمان ریشه انجام میشود و بافت لثه را بعد از اتمام کار بخیه میزند. این روش می تواند از دست دادن دندان جلوگیری کند.
پیوند استخوان. در مواردی که استخوان از بین رفته، پزشک می تواند از قسمت های دیگری از بدن استخوان بگیرد یا از ماده مخصوص پیوند استخوان استفاده کند و یا استخوان از بین رفته را ترمیم کند. پیوند استخوان به نگه داری و پشتیبانی از دندان های شما کمک میکند.
آتل زدن.پزشک میتواند با استفاده از آتل, دندان شلی که هنوز از لثه جدا نشده است را نجات دهد. یک قطعه ی فلزی برای اتصال دو دندان کنار هم قرار میدهد که باعث پشتیبانی بیشتر دندان شل شده میشود و دندان را از حالت لق و حرکت خارج میکند.
آنچه که باید درباره ی لق شدن دندان در بزرگسالان بدانید | دکتر آرش غفوری | مرکز تخصصی ایمپلنت رشت
تنظیم ( بایت) طرز قرارگیری دندان ها روی هم. این روش در مواقعی کاربرد دارد که دندان ها به دلیل دندان قروچه کردن لق شده باشند. در این روش برای تغییر شکل دادن نحوه ی قرار گرفتن دندانها روی هم (بایت) مقدار کمی از مینای دندان را برمیدارند که باعث کاهش فشار روی دندان و بهبود شلی دندان میشود.
محافظ دهان.یکی دیگر از راه های جلوگیری از دندان قروچه کردن قرار دادن مانعی بین دندان های بالا و پایین در شب و هنگام خواب است.
راه کارهای جلوگیری از لق شدن دندان ها
دندانی که لق شده است میتواند پیشرفت کند و در نهایت از استخوان و لثه جدا شود که دلیل این شلی دندان میتواند بیماری شدید لثه یا دندان قروچه کردن باشد. راه حل های درمانی که وجود دارد میتواند سلامت لثه و استخوان را برگرداند و دندان ها را ترمیم و تقویت کنند.
در مواردی که دندان خیلی شل شده است ممکن است پزشک کشیدن دندان و جایگزینی آن با ایمپلنت یا بریج دندان را پیشنهاد دهد.
شل شدن دندان که ناشی از ضربه باشد ممکن است قابل پیشگیری نباشد. بهتر است درهنگام ورزش از محافظ دهان برای کاهش خطر ضربه استفاده کنید.
رعایت دقیق بهداشت دهان و دندان از لق شدن دندان ناشی از بیماری لثه جلوگیری می کند. بهداشت دهان و درمان شامل روزی دو تا سه بار مسواک و استفاده ی روزانه از نخ دندان میشود و همچنین انجام پاکسازی منظم دندان دوبار در سال. در صورت مشاهده تغییراتی مانند بوی بد دهان، درد لثه ها یا خونریزی لثه به دندانپزشک مراجعه کنید.
شما می توانید برای جراحی لثه به مرکز تخصصی ایمپلنت رشت به مدیریت دکتر آرش غفوری مراجعه نمایید. ما در مرکز تخصصی ایمپلنت در رشت به صورت تخصصی بر روی ایمپلنت دندان و جراحی لثه تمرکز کرده ایم و تضمین می دهیم که بهترین نتیجه را در زمینه ایمپلنت دندانی و جراحی لثه برای شما به ارمغان بیاوریم.
دیدگاهتان را بنویسید