ممکن است شما یکی از افرادی باشید که تحت درمان ارتودنسی و استفاده ازبریس ها هستید و برایتان مهم است که بدانید چرا و چگونه بریس های ارتودنسی می توانند باعث تورم و التهاب لثه شوند و اگر در حین درمان ارتودنسی دچار بیماری التهاب لثه شوید راه درمانی آن به چه صورت است؟
ما در مرکز تخصصی ایمپلنت دندان و جراحی لثه دکتر آرش غفوری در رشت پاسخگوی سوالات شما در زمینه های مختلف دندانپزشکی هستیم.
همانطور که می دانید بریس های ارتودنسی در طی بازه زمانی دندان ها را به آرامی در موقعیت مناسب خود تنظیم و حرکت می دهند و برای درمان دندانهای کج و یا ناهنجاری فک استفاده می شوند. زمانی که بریس ها روی دندان ها نصب می شوند و یا در حال تنظیم و حرکت دندان ها هستند، ممکن است به دلیل برخورد با لثه ها دچار تورم و قرمزی لثه ها شوند. اما بهتر است بدانید که لثه های متورم میتواند نشانه بیماری لثه به نام التهاب لثه باشد.
برای اطلاعات بیشتر در مورد گزینه های درمانی و پیشگیری بیماری التهاب لثه در حین درمان ارتودنسی در ادامه این مطلب مفید همراه ما باشید.
در ابتدا به عوامل موثر در التهاب لثه در حین استفاده از بریس ها می پردازیم:
بهداشت ضعیف دهان. زمانی که شما تحت درمان ارتودنسی هستید مواد غذایی و پلاک های دندانی خیلی راحت تر به بریس ها می چسبند و باکتری ها می توانند روی این پلاک ها رشد کنند و باعث التهاب لثه شوند.
جابجایی دندان ها. حرکت ناشی از فشار بریس ها باعث ایجاد التهاب و تورم در اطراف دندانها میشود و وجود مقدار کمی باکتری هم می تواند در این شرایط عامل بیماری لثه باشد.
بیماری های خاص. بیماران مبتلا به بیماری زمینه ای مانند دیابت یا HIV در معرض بیشتر التهاب لثه هستند.
عوارض احتمالی ناشی از بریس های ارتودنسی
التهاب لثه
ممکن است شما متوجه جابجایی و حرکت دندان های خود نباشید، اما فشار ثابت و پرقدرتی که بریسها روی دندان ها اعمال میکنند باعث میشود تغییراتی در لثه و استخوان فک ایجاد شود. این فشار وارد شده، فضاهای کوچکی بین دندان ها باز می کنند. غذا و پلاک های دندانی می توانند در این فضاهای ایجاد شده که محل تجمع باکتری ها و عامل التهاب می باشند، گیر کنند.
ممکن است به دلیل وجود بریس ها در هنگام تمیز کردن نتوانید به راحتی به این فضاها دسترسی داشته باشید که همین میتواند باعث ایجاد پلاک، التهاب و تورم لثه شود. بیماری التهاب لثه می تواند منجر به تخریب بافت استخوانی اطراف دندان شود که یک آسیب غیرقابل برگشت است، بنابراین رعایت بهداشت دهان و دندان در طول درمان ارتودنسی بسیار مهم است. لثه هایی که در طول درمان ارتودنسی به دلیل تجمع پلاک و باکتری ها متورم می شوند نیاز به مراقبت و درمان مناسب دارند.
هایپرپلازی لثه
در بعضی موارد، تجمع پلاک یا تحریک لثه ناشی از بریس ها ممکن است باعث ایجاد شرایطی به نام هایپرپلازی لثه (بزرگ شدن لثه ها) شود. این حالت ناشی از رشد بیش از حد بافت لثه در اطراف دندان است. هایپرپلازی لثه ناشی از بریس ها معمولاً با افزایش کیفیت عادات بهداشت دهان و دندان کاهش پیدا می کنند. رشد غیر عادی لثه معمولا 6 تا 8 هفته بعد از برداشتن بریس ها با حفظ بهداشت دهان و دندان کاهش می یابد. در بعضی موارد ممکن است بیمار دچار رشد بیش از حد لثه شود (فیبروتیک) که نیاز به جراحی دارد.
روش های موثر برای درمانهای خانگی
- بهتر است روزانه چندین بار برای تسکین لثه های متورم با آب نمک شستشو انجام دهید.
- مصرف داروی ضد التهابی بدون نسخه که تورم و درد را کاهش می دهد.
- خودداری از خوردن غذاهای سفت و سخت که جویدن آنها سخت است.
- استفاده از نخ دندان بین دندان ها کلید کاهش التهاب لثه است. می توانید از واترپیک به عنوان یک گزینه مناسب استفاده کنید، اما نخ دندان حاوی فلوراید بهترین گزینه است.
روش های درمانی پزشکی
اگر در حین درمان ارتودنسی لثه ها دچار تورم و التهاب شده باشند، مراجعه به دندانپزشک برای تمیز کردن و همچنین معاینات منظم به از بین رفتن آن کمک می کند، البته مشروط بر اینکه مراقبت های بهداشتی در منزل را رعایت کرده باشید. در صورت تورم و درد شدید لثه ها هر چه زودتر به متخصص ارتودنسی یا دندانپزشک مراجعه کنید. اگر دچار هایپرپلازی شدید لثه شده باشید که به درمان خانگی پاسخ نمی دهد، ممکن است ارتودنتیست شما نیاز به برداشتن بافت لثه تحریک شده و آسیب دیده داشته باشد که معمولا این جراحی با لیزر انجام می شود.
نحوه جلوگیری از التهاب لثه در زمان درمان ارتودنسی
هنگام استفاده از بریس، جلوگیری از تورم و التهاب لثه دشوار است. اما، بهداشت مناسب دندان می تواند سلامت لثه ها را تضمین کند و لثه ها کمتر مستعد تورم لثه می شوند. همچنین رعایت اصولی بهداشت دهان و دندان می تواند باعث کاهش احتمال ابتلا به ژنژیویت یا بیماری پیشرفته لثه (پریودنتیت) کمک کند.
بنابراین حفظ بهداشت دهان و دندان برای کاهش تورم لثه ناشی از تجمع پلاک و التهاب لثه ضروری است:
- دندان های خود را با یک مسواک برقی که دارای سر مسواک نرم است مسواک بزنید.
- از نخ دندان مخصوص ارتودنسی استفاده کنید که تمیز کردن بین دندان ها و زیر خط لثه را آسان تر می کند.
- بعد از مسواک زدن از دهانشویه ضد باکتری استفاده کنید.
- علاوه بر این، از خوردن غذاهایی که می توانند به راحتی در بریس های شما گیر کنند خودداری کنید. مثل :استیک، ذرت، آبنبات
جمع بندی
دکتر آرش غفوری متخصص ایمپلنت و جراح لثه در رشت معتقد است ممکن است زمانی که برای اولین بار ارتودنسی انجام می دهید برخورد بریس ها با لثه باعث تورم لثه ها تا یک هفته شود. هر بار که آنها سفت می شوند، ممکن است برای یک تا سه روز درد و تورم را نیز تجربه کنید. اگر تورم لثه ها ادامه دار شود باید توسط دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی معاینه شوید. همچنین اگر تورم لثه همراه با خونریزی باشد باید خیلی زود به دندانپزشک خود اطلاع دهید. ارتودنتیست بریس ها را دوباره تنظیم می کند و یا برای محافظت از آن قسمت موم نرم را تجویز می کند.
شما عزیزان میتوانید برای مشاوره آنلاین در مورد کاشت ایمپلنت دندان ، جراحی لثه و آکاهی از آخرین قیمت ایمپلنت دندان با ما در تماس باشید.
دیدگاهتان را بنویسید